Uniwersalna przyprawa w kilku smakach

Przyprawy decydują o smaku potraw. Dotyczy to zarówno dań serwowanych na ciepło, jak i zimnych sałatek i past kanapkowych. Pięć podstawowych smaków, jakie warto mieć w szafce kuchennej to: sól, pieprz, czosnek, majeranek, tymianek i zmielona papryczka chili. Dobrze skomponowana mieszanka pięciu przypraw daje rewelacyjny efekt.

Czym przyprawić codzienne obiady?

przyprawa 5 smakówCodzienne gotowanie obiadów: zup i drugich dań wiąże się z koniecznością użycia przypraw. Obok podstawowych dodatków do zup i mięs, warto postawić na naturalne, suszone zioła. Wśród bazowych przypraw znajdują się sól i pieprz. Do tego warto dodać suszoną natkę pietruszki lub klasyczną mieszankę 5 smaków z ziołami śródziemnomorskimi. Co zatem zawiera przyprawa 5 smaków? W pierwszej kolejności jest sól i pieprz a następnie majeranek, papryczka chili i tymianek lub oregano. W skład mieszanki pięciosmakowej mogą wchodzić zamiennie curry, które nadaje specyficzny smak i aromat mięsom i daniom z kapusty lub z ziemniaków. Doskonała przyprawa obejmująca 5 smaków może być sprzedawana w małych opakowaniach kuchennych lub w dużych puszkach przeznaczonych głównie dla gastronomii. Przyprawa 5 smaków świetnie sprawdza się do doprawiania mięs. Idealnie nadaje się do kotletów mielonych, rolad i mięs faszerowanych. Także do sałatki z gyrosem warto dodać rewelacyjną przyprawę 5 smaków. To świetny sposób na aromatyczne i zdrowe dania.

W kuchni obok soli i pieprzu warto mieś też gotowe mieszanki przy[praw. Dobrze sprawdza się kombinacja 5 smaków, która obejmuje zarówno pieprz i sól, jak i mielony, suszony czosnek, majeranek i curry. Zamiennie w takiej kompozycji znaleźć się mogą papryczka chili lub mielona papryka słodka. Dania kuchni śródziemnomorskiej zyskują na jakości dzięki ciekawym przyprawom.