Przeznaczenie urządzeń chłodniczych

Przechowywanie żywności ma kluczowe znaczenie dla zachowania świeżości i ich wartości. Jedne mogą leżeć w pomieszczeniach z temperaturą pokojową, inne w zamrażalkach, a jeszcze inne w warunkach chłodniczych. W tym celu potrzebne są specjalne urządzenia.

Rodzaje urządzeń chłodniczych

urządzenia chłodniczeKażdy wie, że lody i mrożone produkty muszą być przechowywane w zamrażalkach, bo w przeciwnym wypadku ulegną rozmrożeniu. Takich produktów nie można ponownie zamrozić, ponieważ grozi to powstaniem groźnych dla zdrowia bakterii. Urządzenia chłodnicze mają za zadanie chronić dedykowane produkty, które muszą przez dwadzieścia cztery godziny być przechowywane w stałych warunkach. Świeże mięso, nabiał, większość owoców, czy nawet wyrobów garmażeryjnych, musi być przetrzymywane w chłodniach, gdzie panuje dużo niższa temperatura. Najczęściej w takich urządzeniach jest utrzymywana stała temperatura na poziomie od zera do dziesięciu stopni. Mogą one mieć formę witryny chłodniczej w formie poziomej lodówki, lub wysokiej szafy z zamykanymi drzwiami. Duże lodówki chłodnicze możemy spotkać w sklepach spożywczych, gdzie przetrzymywane są w nich napoje. W środku większość modeli urządzeń posiada półki szklane, metalowe, lub wykonane ze stali nierdzewnej. Korzystają z nich nawet cukiernie, ponieważ delikatne ciasta z dużą ilością kremu, w porze letniej mogą uleć rozpadnięciu się pod wpływem wysokich temperatur. Zakup takiego sprzętu jest sporą inwestycją, gdyż może kosztować nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych.

Jeżeli nie chcemy kupować nowego urządzenia chłodniczego, to możemy go wypożyczyć, lub wydzierżawić. Sporo firm i hurtowni oferuje taka możliwość i jest to dużo tańsze rozwiązanie. Wiele restauracji i barów wypożycza takie urządzenia na określony czas.