Projektowanie elektroniki a kuchenne windy

Prowadzenie punktu gastronomicznego, jakim jest restauracja nie jest prostym zadaniem. Przede wszystkim ważna w jego prawidłowym funkcjonowaniu jest sprawna praca wszystkich kelnerów i kucharzy. To od nich zależy poziom zadowolenia klientów. Istnieje wiele sposobów na to jak ułatwić im pracę. Z tego właśnie powodu, widny gastronomiczne cieszą się co raz większym zainteresowaniem.

Windy kuchenne i ich specyfikacja

Windy kuchenneNa samym początku należałoby wspomnieć kilka słów o tym na jakiej zasadzie działają widny kuchenne i jakie znajdują dokładnie zastosowanie w restauracjach i innych lokalach gastronomicznych. Windy kuchenne są to małe windy towarowe, o mniejszym niż tradycyjne udźwigu. Przede wszystkim windy gastronomiczne mogą znaleźć zastosowanie w transportowaniu lekkich ładunków. Idealnie nadawać będą się do przewiezienia pomiędzy piętrami talerzy z jedzeniem czy garnków. Należy jednak pamiętać o tym, że wybrana przez nas winda gastronomiczna będzie funkcjonowała prawidłowo, jeśli odpowiednio będziemy z niej korzystać. Przede wszystkim należy w odpowiedni sposób układać przedmioty, które mają zostać przetransportowane, tak aby dźwig miał równowagę. Mamy trzy możliwości ustawiania do wyboru:

  • jednostronne
  • przeciwległe
  • po stronie przekątnej

Kiedy najlepiej zamontować windy gastronomiczne w naszej restauracji? Z całą pewnością będą najlepszym rozwiązaniem dla restauracji wielopoziomowych. Dzięki tego rodzaju windzie, kelnerzy będą mogli sprawniej wydawać dania. Najlepszym rozwiązaniem jest jeśli winda łączy kuchnię z miejscem wydawania posiłków. Wtedy dania serwowane prosto z kuchni trafiają do gości znajdujących się na piętrze.

Cynowanie – ważne dla zachowania wysokiej jakości

CynowanieWarto jednak wziąć pod uwagę nie tylko kwestie technicznego działania, ale i również zachowania wysokiej jakości windy. Z całą pewnością to jej prawidłowe działanie będzie dla nas najważniejsze. Jednak zależy nam również na tym, żeby wyglądała estetycznie, a dodatkowo nie ulegała zniszczeniom typu wystąpienie korozji. W tym celu na niektórych elementach wind gastronomicznych wykonywane jest cynowanie. Dodatkowa powłoka cynkowa zapewnia większą odporność stalowych elementów zarówno na korozję jak i na zmieszczenia mechaniczne. Jeśli chodzi o aspekty estetyczne, to ważne jest, aby części widoczne dla gości były wykonane naprawdę starannie i wyglądały cały czas na nowe. Jest to możliwe dzięki możliwościom jakie daje niklowanie. W większości przypadków niklowane zostają drzwi windy, część, która jest elementem wystroju sali dla gości. Niklowane przedmioty również wykazują większą trwałość i odporność. Jeśli chodzi o utrzymanie czystości, zdecydowanie będzie to łatwiejsze również na elementach niklowanych.

Projektowanie elektroniki potrzebne również przy windach kuchennych

Projektowanie elektronikiOczywiście zasada działania windy gastronomicznej jest taka sama jak każdej innej windy dźwigowej. Porusza się ona w wyznaczonym szybie, ruchem pionowym. Dzięki zastosowaniu dźwigu elektronicznego, z napędem linowym możliwe jest poruszanie się windy w górę i w dół, dodatkowo przewożąc ładunek. Jednak każda winda musi zostać wyposażona w szafę sterowniczą. To właśnie w tym miejscu swoje zastosowanie znajdują obwody drukowane. Oprócz tego, że dzięki zainstalowanej elektronice nasza winda może startować i zatrzymywać się na określonych poziomach, dodatkowo wyposażona jest w przyciski bezpieczeństwa. Są to przyciski które powodują bezpieczne zatrzymanie się windy w przypadku, kiedy winda spada bez kontroli. Sterowanie tym, na jakim poziomie zatrzyma się winda jest możliwe dzięki specjalnie zaprojektowanej elektronice w kasecie dyspozycji. Jeśli wciśniemy określone przyciski, winda będzie po kolei realizowała ich zlecenia. W ten właśnie sposób widać, że dzisiejsze windy to nie tylko dźwig i liny. Należy pamiętać o tym, że zastosowana elektronika i obwody drukowane warunkują lepsze działanie windy i zapewniają większy komfort korzystania z niej.


Więcej informacji można znaleźć na:


Krótko podsumowując

Jest zatem oczywiste powiązanie windy kuchennej i projektowanej elektroniki. Jeśli zastosujemy się do wszystkich panujących nowości, z całą pewnością funkcjonowanie naszej restauracji będzie zapewniało usługi najwyższej jakości.