Nowoczesna piekarnia bez wagodzielarki?

Tajemniczy świat piekarni jest o wiele bardziej fascynujący niż by się mogło wydawać. Nowoczesne piekarnie potrafią zaskoczyć szerokim wyborem rodzajów pieczywa, ale równie interesujące jest zaplecze, które niejednokrotnie skrywa prawdziwe technologiczne maszyny przyszłości, funkcjonalne i niezawodne. 

Porcjuj kęsy ciasta z wagodzielarką

wagodzielarkaPewnie zauważyliście, że wypieki w nowoczesnych piekarniach są niemal identyczne, każda bułka, chleb czy rogal są  do siebie bliźniaczo podobne. To właśnie wagodzielarka sprawia, że chleby, bułki, rogale czy inne wypieki powstają z jednakowej ilości ciasta. Maszyna bardzo precyzyjnie porcjuje ciasto dostosowując jego ilość do wymagań i upodobań klientów, a odpowiednia ilość ciasta na porcję, to również odpowiedniej wielości pieczywo. Dzięki swojej szybkości i precyzji z jaką dzieli ciasto potrafi znacząco przyspieszyć pracę piekarza, co bezpośrednio przekłada się na ilość przygotowanego pieczywa. Poza szybkością i wygodą jaką daje wagodzielarka nie bez znaczenia jest też kwestia estetyki i zachowania czystości. Również rozmiar urządzenia można dostosować do potrzeb własnej piekarni. Jedno jest pewne, każda piekarnia, która oprze swój proces produkcji o nowoczesną wagodzielarkę nie będzie już chciała wrócić do dawnych metod porcjowania ciasta.

Poszukując zatem rozwiązań do piekarni, które wpływają na jakość i wydajność na pewno warto zwrócić uwagę na wagodzielarkę. Maszyna znakomicie sprawdzi się w zarówno w małych rodzinnych piekarniach jak również w większych zakładach przygotowujących pieczywo w znacznie większej ilości. Nie od dziś wiadomo, że jemy również oczami, to dlatego wygląd i jakość pieczywa potrafią przykuć naszą uwagę, a odpowiednia porcja ciasta, to w tej sytuacji podstawa.