Hale udojowe

Niezbędne urządzenia w hali udojowej

Udój jest procesem pozyskiwania mleka, na jego jakość i ilość w znacznym stopniu wpływają warunki udoju bydła mlecznego. W związku z tym, niezbędne jest zapewnienie odpowiedniego otoczenia podczas udoju, za równo dojarzowi jak i zwierzęciu.

Zasady prawidłowego doju

Hale udojoweW dużym stopniu na jakość higieniczną mleka oraz jego jakość wpływa ma higiena doju. Ważne jest, aby pamiętać o odpowiednim przygotowaniu nie tylko pomieszczenia, w którym odbywa się dojenie, ale także samego zwierzęcia, urządzeń i dojarza. Osoba wykonująca udój, powinna mieć czyste ubranie, przeznaczone tylko do wykonywania tej czynności. Nie powinno ono także ograniczać ruchów. Poza odpowiednim obuwiem i odzieżą, nie można także zapomnieć o nakryciu głowy. Nie należny pominąć także kwestia higieny osobistej dojarza, przede wszystkim dokładne mycie rąk. Zupełnie bardziej skomplikowanym procesem jest przygotowanie samej krowy. Składa się ono zazwyczaj z trzech czynności:

  • przygotowanie wymion
  • masaż przedudojowy
  • przeddój

Nie należy przystępować do dojenia, bez wcześniejszego masażu wymion i strzyków. Ma to na celu pobudzenie mechanizmu odpowiedzialnego za wzrost poziomu oksytocyny i ciśnienia wewnętrznego. Czas stymulacji powinien wynosić minimalnie minutę. Istotne dla prawidłowej higieny udoju jest również zastosowanie przedzdajacza.. Ma to na celu usunięcie bakterii znajdujących się w kanałach strzykowych, takie mleko absolutnie nie nadaje się do spożycia. Innym celem przeddoju jest rozpoznanie pierwszych objawów zapalenia rozwijającego się w ćwiartce. Mleko takie ma lekko żółtawe zabarwienie, a czasami dodatkowo strącają się w nim tzw. kłaczki mleka. W przemysłowych halach udojowych sprawdza się dodatkowo liczbę komórek somatycznych. Mleko zdaja się na podzieloną na cztery części tackę, z każdej ćwiartki, a następnie dodaje płyn do testowania mleka. Wynik uzyskujemy w postaci różnego zabarwienia, kolor pomarańczowy wskazuje za niską zawartość komórek somatycznych, natomiast fioletowy zbyt wysoką, co wskazuje na silne zapalenie. Takie mleko, nie nadaje się więc na oddanie do mleczarni. Dopuszcza się liczbę komórek somatycznych w mleku w granicy 400 000 komórek na mililitr mleka. Niezwykle ważna jest także czystość urządzeń dojących jak np, dojarki. Pozyskane mleko należy przechowywać w specjalnych schładzalnikach o mleka, w celu utrzymania najkorzystniejszej dla niego temperatury.

Hale udojowe najważniejsze pomieszczenie przy udoju

Hale udojoweHale udojowe są miejscem, w którym dojarze zaczynają indywidualną pracę ze zwierzęciem. Mogą one być w różny sposób przygotowane, aby ich współpraca była jak najbardziej komfortowa dla obojga stron. Poza na przykład regulacją położenia podłogi istnieje wiele rozwiązań technologicznych. Istnieje kilka rozwiązań na rozmieszczenie bydła podczas udoju, dzięki czemu możemy rozróżnić kilka typów dojarni:

  • typ rybia ość
  • bok w bok
  • tandem
  • karuzela
  • z systemem dobrowolnym

Wymiona krowy,a w szczególności strzyki, przed przystąpieniem do dojenia należy umyć ciepłą wodą z środkiem dezynfekującym. Niezwykle ważne jest odpowiednie wytarcie wymienia. Nie może ono być, ani trochę mokre, najlepiej robić to za pomocą jednorazowych ręczników papierowych, gdy stosowanie bawełnianych ściereczek może skutkować przeniesieniem bakterii pomiędzy osobnikami. Czynności te, umożliwiają zmniejszenie bakterii w mleku nawet o 75%.

Żywienie bydła mlecznego, a wozy paszowe

wozy paszoweTo w jaki sposób żywimy nasze bydło mleczne, jest na równi ważne z tym co trafia na stół paszowy oraz w jaki sposób przeprowadzamy udój. Powszechnie wiadome jest, że częstotliwość podawania paszy oraz jej ilość powinna być dostosowana do zachowań żywieniowych danej grupy zwierząt. Ważne jest, aby krowy pobierały paszę często, jednak w mniejszych ilościach. Porcje powinny być rozłożone na cały dzień. Oczywisty jest także fakt, że konieczne jest zapewnienie zwierzętom stałego dostępu do czystej wody pitnej. Jak zapewnić odpowiednie żywienie bydła mlecznego? To proste, wystarczy zapewnić im odpowiednią przestrzeń przy stole paszowym, a także zadbać o częste podgarnianie paszy. Ważne jest, aby unikać sortowania paszy przez zwierzęta. Odpowiednie żywienie, w dużym stopniu wpływa na wydajność mleczną krów, dlatego zagadnienie to jest tak ważne. Nie można także zapomnieć, o odpowiednim stosunku pasz objętościowych do treściwych, a także dodatkach paszowych dla wysokomlecznych krów jak np. białko czy tłuszcz chroniony. W prawidłowym żywieniu bydła mlecznego, w dużym stopniu pomogą nam paszowozy, w szczególności w dużych zakładach produkcyjnych, jak i większych gospodarstwach rolnych. Możliwości wozów paszowych są duże, mogą one nie tylko mieszać wszystkie składniki paszy, ale także je rozdrobnić i podać na prawą lub lewą stronę stołu paszowego, a niektóre mają nawet możliwość dozowania paszy na obie strony. Dzięki nożom, kosom czy silnikom ślimakowym bez problemu rozdrobnią każdy materiał. Dodatkowo wyposażone zostały w wagę elektryczną, dzięki której łatwiej będzie nam układać proporcję paszy treściwej i objętościowej.


Więcej informacji w temacie hal udojowych można znaleźć na:

  • Viomar-agro.pl – instalacje udojowe oraz maszyny rolnicze
  • Farmer.pl – portal dla rolników oraz gospodarzy
  • Ktd-poznan.pl – producent urządzeń chłodniczych

Podsumowanie

Prawidłowy udój zwierząt, to zagadnienie ważne dla każdego rolnika i hodowcy bydła. Z racji, że ma to duży wpływ na jakość mleka, a także wydajność zwierząt, niezbędne jest przestrzeganie wszystkich zasad właściwego dojenia bydła mlecznego.