Dobry wałek do ciasta

Chyba każdy, kto lubi spędzać czas w kuchni, potwierdzi, że gotowanie, to co innego niż pieczenie. Wymaga używania innych sprzętów i narzędzi, a także innej wiedzy. Perfekcyjna obsługa piekarnika jest tu niezbędną umiejętnością.

Jakie są rodzaje wałków?

solidny wałek z wzorami do ciastaPrzechodząc koło cukierni, z pewnością nieraz widzieliśmy smakowite wypieki, które wyglądają niczym małe dzieła sztuki. Od razu widać, że zrobił je ktoś, kto się na tym zna i posiada niezbędne umiejętności. Jednakże, żeby być dobrym cukiernikiem, potrzebna jest nie tylko wiedza i praktyczne umiejętności, ale także odpowiednie narzędzia, bez których w kuchni ani rusz. Przede wszystkim jest to wałek do ciasta, który jest niezbędny przy wielu rodzajach wypieków. Najczęściej jest drewniany ima gładką powierzchnię, gdyż służy do rozwałkowywania ciasta na pożądaną grubość. Niekiedy jest wykorzystywany do tłuczenia czy rozdrabniania określonych produktów spożywczych. Jednakże na rynku znajdziemy jeszcze solidny wałek z wzorami do ciasta, który również może być wykonany w drewna, ale także z tworzywa sztucznego. Jest to wałek, jak sama nazwa sugeruje, wykorzystywany do ozdabiania, uprzednio przygotowanego ciasta. Na całej jego powierzchni znajdują się określone wzory, które są ręcznie lub laserowo wycinane. Obsługuje się go tak samo jak każdy inny, z tym, że trzeba nim równo wałkować ciasto, aby powstały wyraźne wzory. Chcąc go kupić, mamy do wyboru wiele model wzorów, które sprawdzą się na Walentynki, święta Bożego Narodzenia czy urodziny.

Taki wałek, to nie lada gratka dla miłośnika domowych wypieków, ponieważ z pewnością będzie wykorzystywany na specjalne okazje. Mogą na nim być wygrawerowane choinki, prezenty, pisanki, serduszka czy nawet motywy kwiatowe. Wybór jest naprawdę ogromny.