Czy warto spróbować wina polskiej produkcji?

Każdego dnia, przechadzając się alejkami sklepowymi, mijamy także dział z alkoholem. W niektórych z nich sporą część zajmują butelki z winem. Po które z nich warto jednak sięgnąć? Wedle stereotypów, najlepsze wina powstają w ciepłych krajach. Mówi się także, że im starsze wino, tym jest ono lepsze. Czy jest tak faktycznie?

Smaczne wina pochodzące z polskiej produkcji

wino polskiej produkcjiW każdym z istniejących stereotypów jest ziarno prawdy, należy jednak pamiętać o kilku ważnych faktach. Prawdą jest, że dobrej jakości wina powstają w takich krajach jak Włochy, Francja czy Hiszpania. Nie chodzi tu jednak o panujące tam wysokie temperatury, lecz o ciągły dostęp do promieni słonecznych. To one determinują bowiem pozyskiwanie dojrzałych owoców winogron. Nietrudno się zatem domyślić, że na sklepowej półce możemy znaleźć także dobre wino polskiej produkcji. Przecież u nas też występuje ciepłe i słoneczne lato. Inną sprawą jest długość leżakowania wina w beczce. Owszem, im dłużej, tym lepiej, jednak dotyczy to wyłącznie dobrych roczników. Każdy znawca wina poszukuje konkretnego rocznika, o którym wie, że powstał on w czasie, kiedy w danym roku było bardzo słoneczne lato. Zanim sięgniemy po konkretną butelkę, warto zatem zorientować się, kiedy i gdzie była ładna pogoda. W sklepach sieciowych zazwyczaj trafimy na wina pochodzące z ostatnich lat – dobrze jest poczytać na temat tego, jaka panowała pogoda w Polsce, Francji czy Włoszech.

Rozpoznawanie dobrego wina nie sprowadza się zatem do szukania najstarszej butelki. Niekiedy młodsze wino zostało pozyskane z lepszych owoców niż to starsze, w efekcie czego do czynienia będziemy z o wiele smaczniejszym trunkiem. Ta sama zasada dotyczy kraju pochodzenia danego wina – w Polsce również możemy trafić na znakomite roczniki.